Spring til indhold

Læs aldrig kun overskriften

En glimrende og nuanceret artikelserie i Altinget er blevet genstand for den type journalistik, der primært har til formål at skaffe likes, delinger og kommentarer. En række af de mere kulørte aviser referer til Altinget med overskriften “det er mit parti og det er ikke til diskussion”, så man næsten kommer til at tænke på en diktaturstat.

Nuancerne er selvfølgelig anderledes.

Da vi startede Det Politiske Mødested den 8. januar meldte vi klart ud, hvilket fundament det bygger på. Det ligger jo ret fast, at vi hverken forsøger at bygge et nyt Enhedslisten eller et nyt Nye borgerlige. Vi var fra start klare i spyttet på det, der også står beskrevet i ’Befrielsens Øjeblik’ – at værdierne og fundamentet handler om at samle blokkene et sted omkring midten med en grundlæggende lyst til at lytte mere til dem, der faktisk arbejder med de områder, som politikerne lovgiver om.

Hvis nogle tror, at vi er ved at lave et parti helt til venstre eller højre, er de gået forkert. Vi har hver eneste onsdag og torsdag i fem måneder ført samtaler med medlemmer af Det Politiske Mødested. Lærere, sygeplejersker, pædagoger, tidligere indsatte, forskere, iværksættere og erhvervsfolk. Helt ’almindelige danskere’, der føler de for første gang får lov at tale om virkeligheden i en politisk sammenhæng, som de føler har været for langt væk fra borgerne.

Alle disse mange ord påvirker og forandrer. De udfordrer ståsteder og nuancerer overskrifterne.

Vi har fra start beskrevet hvor betydningsfuldt vi mener Det Politiske Mødested er. Og selvom der på et tidspunkt vokser et parti frem, så vil Det Politiske Mødested fortsat bestå som nu – fordi vi vil høre fra alle dem, der måske ikke ligefrem vil med i et politisk parti, men stadig gerne vil lyttes til.

Når dele af pressen tegner billedet af et solo-projekt har de misforstået nuancerne i billedet. Vi ved udmærket hvilket fundament vi bygger hus på. Og det ved de over 16.000 medlemmer også, hvis de følger vores mange møder og åbne webinarer. Fundamentet er ikke til diskussion – man vil ikke kunne stemme om at blive til et nyt Enhedslisten eller Ny Borgerlige og få kandidaterne til at tale som kommunister eller højreradikale. Men man kan altid bringe ideer og argumenter på banen, der kan bruges som byggesten på det faste fundament.

Virkeligheden sendes i farver. Så inden du køber en overskrift, er det måske en idé at læse resten af artiklen, før du går i Facebook-krig. Det er netop mødestedets fineste kvalitet: Vi oplever på femte måned en ordentlig samtale, selv når vi er uenige.

(Kom med i “det politiske mødested” ved at skrive dine erfaringer og melde dig til her)