Tirsdag offentliggjorde Dansk Erhverv udspillet ”et fremtidssikret uddannelsessystem, der løfter alle”. Erhvervsorganisationen foreslog bl.a., at der tilføres uddannelsessystemet 3,5 mia. kr. mere om året – bl.a. til flere undervisningstimer for de studerende på de videregående uddannelser.
Dansk Erhverv foreslår at finde en del af pengene ved at omlægge SU fra stipendium til lån på den SIDSTE del af universitetsuddannelsen. Det kunne samtidig løse noget af problemet med, at vi hvert år bruger mere end en halv milliard til SU for unge fra andre EU-lande, som frit kan rejse hjem med en gratis uddannelsen i rygsækken.
Jeg er ikke 1:1 enig med Dansk Erhverv, men undrer mig alligevel over, at forslaget rutinemæssigt skydes ned uden overhovedet at blive diskuteret. En ”rød” ordfører kalder ”Det er foruroligende, at det ikke er sikkert, at SU er med til at bryde den sociale arv,” men vil alligevel ikke gå ind i diskussionen.En ”blå” ordfører omtaler det som ”et interessant oplæg fra en vigtig spiller”, har tidligere haft tanken, men ”det havde ingen gang på jord, og derfor er det droppet. (..) Der er simpelthen ikke stemning for det i Folketinget.”
Nej – og det kommer der da heller ikke, hvis diskussionen bare lukkes inden den kommer i gang. Vi har verdens dyreste SU-system, men ikke verdens bedste uddannelsessystem. Den sociale uddannelsesmobilitet står i stampe, hvilket senest er dokumenteret af Rockwool Fonden. Så vi er da nødt til at diskutere, om vi bruger ressourcerne rigtig.
Det er da tankevækkende, at vi kunne give de 10% dårligst stillede i folkeskolen et ”gratis” efterskolelignende ophold, hvis alle unge på SU afleverede to kroner ud af hver 100, de modtager.
Lad os komme op fra skyttegravene og få en ordentlig diskussion!