KORT SAGT

Læs aldrig kun overskriften

En glimrende og nuanceret artikelserie i Altinget er blevet genstand for den type journalistik, der primært har til formål at skaffe likes, delinger og kommentarer. En række af de mere kulørte aviser referer til Altinget med overskriften “det er mit parti og det er ikke til diskussion”, så man næsten kommer til at tænke på en diktaturstat.

Nuancerne er selvfølgelig anderledes.

Da vi startede Det Politiske Mødested den 8. januar meldte vi klart ud, hvilket fundament det bygger på. Det ligger jo ret fast, at vi hverken forsøger at bygge et nyt Enhedslisten eller et nyt Nye borgerlige. Vi var fra start klare i spyttet på det, der også står beskrevet i ’Befrielsens Øjeblik’ – at værdierne og fundamentet handler om at samle blokkene et sted omkring midten med en grundlæggende lyst til at lytte mere til dem, der faktisk arbejder med de områder, som politikerne lovgiver om.

Hvis nogle tror, at vi er ved at lave et parti helt til venstre eller højre, er de gået forkert. Vi har hver eneste onsdag og torsdag i fem måneder ført samtaler med medlemmer af Det Politiske Mødested. Lærere, sygeplejersker, pædagoger, tidligere indsatte, forskere, iværksættere og erhvervsfolk. Helt ’almindelige danskere’, der føler de for første gang får lov at tale om virkeligheden i en politisk sammenhæng, som de føler har været for langt væk fra borgerne.

Alle disse mange ord påvirker og forandrer. De udfordrer ståsteder og nuancerer overskrifterne.

Vi har fra start beskrevet hvor betydningsfuldt vi mener Det Politiske Mødested er. Og selvom der på et tidspunkt vokser et parti frem, så vil Det Politiske Mødested fortsat bestå som nu – fordi vi vil høre fra alle dem, der måske ikke ligefrem vil med i et politisk parti, men stadig gerne vil lyttes til.

Når dele af pressen tegner billedet af et solo-projekt har de misforstået nuancerne i billedet. Vi ved udmærket hvilket fundament vi bygger hus på. Og det ved de over 16.000 medlemmer også, hvis de følger vores mange møder og åbne webinarer. Fundamentet er ikke til diskussion – man vil ikke kunne stemme om at blive til et nyt Enhedslisten eller Ny Borgerlige og få kandidaterne til at tale som kommunister eller højreradikale. Men man kan altid bringe ideer og argumenter på banen, der kan bruges som byggesten på det faste fundament.

Virkeligheden sendes i farver. Så inden du køber en overskrift, er det måske en idé at læse resten af artiklen, før du går i Facebook-krig. Det er netop mødestedets fineste kvalitet: Vi oplever på femte måned en ordentlig samtale, selv når vi er uenige.

(Kom med i “det politiske mødested” ved at skrive dine erfaringer og melde dig til her)

Godt at børnene kommer hjem fra Syrien

Det kan let blive ‘hvad sagde jeg’, 🙂 men det er nu egentlig ikke mit ærinde. Jeg glæder mig bare over, at regeringen er kommet til fornuft og har indset, at det på alle måder – moralsk, juridisk og sikkerhedsmæssigt – er klogest at få børnene hjem.
Oppositionen skoser rutinemæssigt regeringen for denne ‘kovending’, som statsministeren da også har afholdt sig fra at sætte ord og eget ansigt på. Hun skjuler sig. Bliver trist over begge dele, for det er endnu et eksempel på et enøjet fokus på symbolerne i den såkaldte værdipolitik, hvor Socialdemokratiet og ‘blå blok’ er så forhippede på at fremstå hårdest i udlændingepolitikken, at det skygger for den sunde fornuft.

(Meld dig ind i det politiske mødested og vær med i samtalen om fremtidens politiske landskab – HER )

Her er ingen drevet af hævn, men af sund fornuft

Berlingske Tidende bringer i dag et længere interview med Claus Hjort Frederiksen om mit ansvar for at have skabt ’uorden i blå blok’ og mit ’hævntogt’. Mange medier har viderebragt kritikken, hvorimod mit svar i Berlingske gemmer sig bag en betalingsmur. Jeg svarede dem således:
”Jeg har hverken lyst til eller behov for at gå i offentlig clinch med Claus Hjort, som jeg skatter højt og har haft et årtier langt og tillidsfuldt samarbejde med, men vi ser forskelligt på dette.
Jeg satte med »Befrielsens øjeblik« en retning for Venstre i valgkampen, som danskerne kvitterede for med den højeste mandatfremgang til noget parti. Venstre ønskede ikke at gå den vej, så nu er vores veje skiltes. Jeg oplever ikke, at én eneste af de mere end 16.000 danskere i Det Politiske Mødested er optaget af hævn – de er optaget af politik, nuancer og sund fornuft.”

Giv myndige borgere adgang til vaccine efter eget valg

Myndige mennesker bør kunne træffe egne valg. Vi må gerne leve vores liv med risici – ryge, drikke, undlade at dyrke motion, selvom det bestemt ikke anbefales af sundhedsmyndighederne. Så bør vi også frivilligt kunne lægge arm til en godkendt vaccine, som Danmark har købt godt ind af, og som lige nu i stedet ’udlånes’ til Tyskland. Når AstraZeneca er god nok til Angela Merkel, er den også god nok til mig.
Respekt for at man ikke vil bruge den i det noget nær obligatoriske massevaccinationsprogram, men det bør ikke fratage den enkelte borger muligheden for at blive vaccineret med den.
Derfor foreslog jeg allerede den 21. april et parallelt, frivilligt vaccineprogram.
Al medicin har bivirkninger. De afvejes mod de positivt effekter, når lægemiddelmyndighederne tager stilling til godkendelsen. Og AstraZeneca er godkendt.
Jo før vi får alle vaccineret, desto før kan alle restriktioner ophæves, så vi får et åbent samfund igen.

Lad os komme op fra skyttegravene

Tirsdag offentliggjorde Dansk Erhverv udspillet ”et fremtidssikret uddannelsessystem, der løfter alle”. Erhvervsorganisationen foreslog bl.a., at der tilføres uddannelsessystemet 3,5 mia. kr. mere om året – bl.a. til flere undervisningstimer for de studerende på de videregående uddannelser.
Dansk Erhverv foreslår at finde en del af pengene ved at omlægge SU fra stipendium til lån på den SIDSTE del af universitetsuddannelsen. Det kunne samtidig løse noget af problemet med, at vi hvert år bruger mere end en halv milliard til SU for unge fra andre EU-lande, som frit kan rejse hjem med en gratis uddannelsen i rygsækken.
Jeg er ikke 1:1 enig med Dansk Erhverv, men undrer mig alligevel over, at forslaget rutinemæssigt skydes ned uden overhovedet at blive diskuteret. En ”rød” ordfører kalder ”Det er foruroligende, at det ikke er sikkert, at SU er med til at bryde den sociale arv,” men vil alligevel ikke gå ind i diskussionen.En ”blå” ordfører omtaler det som ”et interessant oplæg fra en vigtig spiller”, har tidligere haft tanken, men ”det havde ingen gang på jord, og derfor er det droppet. (..) Der er simpelthen ikke stemning for det i Folketinget.”
Nej – og det kommer der da heller ikke, hvis diskussionen bare lukkes inden den kommer i gang. Vi har verdens dyreste SU-system, men ikke verdens bedste uddannelsessystem. Den sociale uddannelsesmobilitet står i stampe, hvilket senest er dokumenteret af Rockwool Fonden. Så vi er da nødt til at diskutere, om vi bruger ressourcerne rigtig.
Det er da tankevækkende, at vi kunne give de 10% dårligst stillede i folkeskolen et ”gratis” efterskolelignende ophold, hvis alle unge på SU afleverede to kroner ud af hver 100, de modtager.
Lad os komme op fra skyttegravene og få en ordentlig diskussion!

Absurd teater

Ekstrabladet bringer lækkede informationer fra vores sikkerhedstjenester om, at IS planlægger med bortførelser af børn i det afsnit af den lejr, hvor de danske børn i Syrien opholder sig. Vi ved allerede fra åbne kilder, at Center for Terroranalyse advarer mod radikalisering af børnene. De udgør en potentiel sikkerhedsrisiko – og kommer de i hænderne på IS øges den markant. Men vi ved ikke om informationerne i avisen er rigtige. Og vi kan heller ikke få det at vide. End ikke under ’skærpet fortrolighed’ på dagens møde i Udenrigspolitisk Nævn, som jeg selv deltog i.

Regeringen nægter at tage børnene hjem, og ”det er klogt”, siger de. Men klogskaben skal jo holdes op mod risikoen for, at børnene udvikler sig til tikkende terrorbomber og på et senere tidspunkt finder deres vej retur til Danmark.

Jeg har snart været folketingsmedlem i 27 år, men aldrig oplevet et så absurd teater.

Et flertal i Folketinget vil ikke tage børnene hjem, men jeg tror det flertal ville smuldre, hvis det er rigtigt, at der er en risiko á la den, der er beskrevet i avisen. At flertallet støtter op uden at få sikker vide, er mig en gåde.

Lad os tage de 19 børn hjem, medens de endnu er så små, at de kan rettes op og til. Og døm så deres mødre. Det er ikke svært, for i min regering gennemførte vi op til seks års fængsel alene ved indrejse og ophold i de IS-kontrollerede områder. Og det er altså ikke svært at bevise.

Lad os være realistiske og pragmatiske. På et tidspunkt kommer børnene til Danmark (jeg tager gerne væddemål), og så er det altså langt bedre at gøre det kontrolleret og fornuftigt nu, fremfor at afvente årelange retssager.

Pas nu på!

Enhedslistens teknik- og miljøborgmester i København, Ninna Hedeager Olsen, morede sig til sankthans med at brænde en dukke med mit ansigt af på bålet. Billedet har floreret på internettet, hvor det dukkede op igen efter afbrændingen af en dukke, der forestillede min efterfølger, Mette Frederiksen, under en corona-demonstration i januar. Her blev de skyldige øjeblikkeligt varetægtsfængslet, og søndag trådte to civilklædte betjente ind i boligen hos Vivian Anita Alexandrui Aarhus, som havde lagt TV2’s foto af begivenheden på Facebook. Hun måtte afgive fingeraftryk og aflevere passwords til sin computer.
Der slås hårdt ned for tiden. I sidste uge blev der uddelt to års fængsel til en person, der havde ansporet til vold under en corona-demonstration. Udmålt til et år efter straffeloven, men doblet op på grund af temaet for demonstrationen. Havde det været ungdomshuset på Jagtvejen, klimaet eller noget helt tredje, havde der været halv pris for den samme foreteelse.
Lighed for loven, tænkte en samfundsborger og indgav en anmeldelse mod Enhedslistens borgmester. Den gjorde politiet ikke noget ved, fordi de lagde vægt på, at ’min afbrænding’ foregik sankthansaften, hvor der er tradition for at brænde en heks på et bål, og at det skete i en private have. Så ved i det: Spar jeres frustrationer til den 23. juni, for så er der åbenbart frit slag.
Selv har jeg det fint med, at ’min afbrænding’ ikke blev forfulgt af ordensmagten. Enhedslistens fremmeste repræsentant i hovedstaden nåede da også med års forsinkelse selv frem til, at ”det er selvfølgelig slet ikke i orden at brænde sankthanshekse af med billeder af andre mennesker på.”
Til gengæld har jeg det dårligt med den aktuelle retstilstand. Regeringen har grundlovsstridigt udryddet et helt minkerhverv, og politiet blev – udtrykt diplomatisk – på kanten af Grundloven sat ind for at eksekvere beslutningen. Det er godt nok en slagkraftig regering, vi har for tiden. Jeg er tilbøjelig til at være enig med Jyllands-Postens leder i dag:
”Både domstole og ordensmagten synes drevet af en kollektiv rus, og den onde virus bruges som påskud til underminering af retsstaten.”
Pas nu på!

Dagens ”skræmmetal” hjælper os ikke med at finde den rigtige balance.

Netop i dag – på årsdagen for nedlukningen af Danmark – gør mange status på håndteringen af pandemien. En forsker på RUC har forsøgt at sætte scenen: 35.000 danskere ville være døde uden restriktioner.

Sådan. Så må alle da kunne forstå, at der ikke er noget at komme efter.

Jeg anfægter ikke beregningen, men hvor relevant er den? Udover nogle ganske få ”sølvpapirhatte” kender jeg ingen, der har foreslået laissez faire som strategi. I det udskældte Sverige, som jeg selv undervejs har fremhævet for en mere tillidsbaseret og proportional tilgang, ville dødstallet med RUC’s forudsætninger have været 61.669 – det er ”kun” 12.845 …

Så tjener dagens ”skræmmetal” til andet end at end at stoppe debatten om en lidt mindre risikoresistent genåbningsstrategi, hvor alles livets facetter og ikke alene covid-19 drages ind?

Man kan regne på mange ting, for vi har fri forskning i Danmark. Hvor havde det dog været rart, hvis man også havde regnet på genåbning af f.eks. vores skoler og liberale erhverv. Noget mere af det, der kunne modvirke ensomhed, mistrivsel, tabt faglighed og personlig økonomisk ruin. Men her regner man åbenbart kun på det, regeringen beder om.
Hårdt skåret til handler det om perspektivet. Er det optimistisk – hvor meget normalt liv kan vi leve med pandemien under kontrol? – eller ekstremt forsigtigt: Hvor meget jerngreb, skal vi holdes i, hvis covid-19 er det eneste, man ikke må dø af.

Som alt andet en balance. Ikke statsligt jerngreb contra ansvarsfri løssluppenhed. Vi har brug kloge hoveder til at hjælpe os med at finde den – ikke til at skræmme eller provokere os over i det ene af hjørnerne.

(Meld dig ind i mit netværk her)

Dumt at kritisere bare for at kritisere

Der menes meget forskelligt om statsministerens rejse til Israel i går, men at kritisere den, fordi hun nu skal i karantæne og derfor ikke kan forhandle genåbning med de danske partier, er altså ret langt ude.
Hun burde i stedet have taget et videomøde med Benjamin ”Bibi” Netanyahu, lyder kritikken. Jeg er ikke enig i det argument. Det bliver hurtig til kritik for kritikkens egen skyld.
Videomøder er gode mellem mennesker, der allerede har en relation – mindre gode til at opbygge relationer. Og statsministeren har da vel for pokker en tættere relation til Danmarks partiledere end til ”Bibi”, så det er da bare at få sat gang i de danske Teams-mødern, som sagtens kan holdes under karantæne.
Sæt i gang. Vi mangler en gennemtænkt genåbningsplan.

(Du kan melde dig ind i “Det politiske mødested” her)

Godt – men ikke godt nok

For snart et år siden (26.3.20) skrev jeg i klumme: ”På et tidspunkt skal der løbes en kalkuleret risiko for, at Danmark ikke forbliver lukket (..). Ellers bliver prisen simpelthen for høj.”
Synspunktet er langt om længe ved at nyde fremme. I dag brugte selv statsministeren de samme ord om at ”løbe en kalkuleret risiko”. Godt. Men ikke godt nok. Det giver f.eks. ingen mening, at kun visse efterskoler kan genåbnes, når man betænker, at eleverne kommer fra hele landet. Det giver ingen mening, at cykelhandleren ikke må åbne for nogle få kunder, når mange må stå i kø i Bilka. Og sådan kunne man blive ved. Der mangler simpelthen proportioner i genåbningsstrategien.

(Meld dig ind i mit netværk her)

Tak for jeres bidrag

Jeg bliver simpelthen opløftet og i godt humør over alle de danskere, der har meldt sig til Det politiske Mødested for at diskutere og forme politik med et moderat, midtersøgende afsæt. Et mødested mellem pragmatisme og idealisme – i erkendelse af, at i en verden i fremgang er stilstand lig med tilbagegang.
I går samledes en mindre gruppe af netværkets sundhedsfaglige medlemmer til en drøftelse af fremtidens sundhedsvæsen. Vi talte bl.a. om, hvordan vi holder fast i erfaringerne fra foråret 2020 – hvor personalet på rekordtid omstillede sundhedsvæsenet til corona-håndtering uden en masse møder, konferencer og bureaukrati – når det bliver ”fredstid” igen. Hvordan sikrer vi i praksis, at der bliver mine bureaukrati og mere decentral og faglig handlefrihed?
Her til aften mødtes en kreds af danskere med bl.a. afghansk, tyrkisk, pakistansk, armensk baggrund for at drøfte, hvordan vi skruer ned for råberriet i integrationsdebatten og op for løsninger, der virker.
Tak til jer alle for jeres bidrag.

(Meld dig ind i mit netværk her)

Få nu de børn hjem:

Dagbladet Politiken skriver søndag om, hvordan min regering forberedte at hjemtage børn fra Syrien. Jeg kan i sagens natur ikke kommentere på min regerings interne og fortrolige overvejelser og arbejde, men der er efterladt nogle børn, som uskyldigt er havnet i en katastrofal situation, vi som land bør komme til undsætning. I disse tider, hvor mange partier kæmper om at være hårdest i den såkaldte ’værdipolitik’, er det sikker helt politisk ukorrekt at sige det, men nogen skal jo gøre det: Få nu de børn hjem!

(Meld dig ind i mit netværk her)

Tør man tro på, at fornuften breder sig?

Da jeg her på pladsen for to dage siden senest argumenterede for mere fleksibilitet i genåbning af Danmark, fik jeg en kold skulder af den socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff: ”Nu har han selvfølgelig også været meget langt væk på en båd i et stykke tid”, lød den nedladende intro til en ren afvisning.
Ifølge samme Langhoff kan det nu, to dag senere, ”være en god metode til at lave en forsigtig og kontrolleret genåbning af samfundet”.
Der er grund til at gentage, hvad jeg også skrev: ”Jeg glæder mig over, at denne “fornuftens stemme” vokser i disse dage. Der må snart ske noget!” Nu begynder jeg at tro lidt på, at den så småt begynder at brede sig til regeringskontorerne, men måske er det naivt …

Send de store børn i skole

Der er store regionale forskelle i smittespredningen, der er forskel på den fysiske indretning af landets skoler og det er lettere at lave en “social boble” på en efterskole med f.eks. 14-dages ophold, forlængede weekend og tests end på en dagskole. – For nu bare at nævne tre ting, der gør det helt ubærligt, at vi ikke får taget hul på at sende de store børn og unge i skole igen.
Jeg har meget, meget længe være bekymret over regeringens firkantede “vi-ved-det-hele-bedre”- og “alt-eller-intet”-tilgang til genåbning af samfundet. Og jeg har fra pandemiens start argumenteret for, at vi ikke KUN kan se på covid-19, men bl.a. også på ensomhed, mistrivsel, risikoen for underbehandling af andre alvorlige sygdomme og fremtidens økonomiske muligheder for at gøre alt det gode, vi alle sammen vil.
Jeg glæder mig over, at denne “fornuftens stemme” vokser i disse dage. Der må snart ske noget!

LAD OS GØRE DANMARK RIGERE

Dansk erhvervsliv har på det seneste efterspurgt en økonomisk politik, der har fokus på at skabe velstand. Jeg er enig. Godt nok har vi en robust og sund offentlig økonomi, og det er fornuftigt at bruge den som stødpude under covid-19. Men velfærd forudsætter velstand, så der må fokus på reformer igen. Regningen skal samles op. I en verden, hvor andre bevæger sig fremad, er stilstand lig tilbagegang.
Statsministerens reaktion: ”Det er en besynderlig kritik fra erhvervslivet. Og ikke mindst timingen, når man tænker på, hvad vi har gjort for at få dansk erhvervsliv gennem krisen”.
Er det ”vi” som i pluralis majestatis? For så tager hun fejl. Når vi kan lave hjælpepakker til milliarder og holde hånden under beskæftigelsen, er det fordi vi historisk – under skiftende regeringer – har lavet reformer. Det er danskerne og erhvervslivet, som er ”vi” – og vi vil gerne være godt rustet til næste gang. Lad os gøre Danmark rigere!

TAK

Tak til de 7.600, der fulgte med undervejs i Det politiske Mødesteds første webinar tidligere på aftenen. Kunne du ikke deltage, kan du stadig nå at se det her: www.larsloekke.dk/velkomst-webinar . I løbet af den kommende uge satser jeg på at få sammensat en bestyrelse, der kan hjælpe mig med at professionaliserer rammen om netværket, så jeg ikke kommer til at skuffe jeres høje forventninger om aktivitet og dialog.

HVORFOR LOVGIVE OM SUND FORNUFT?

Regeringen vil nu indføre bødestraf og – må man forstå på justitsministeren i News – i sidste ende fængselsstraf, hvis man ikke går i 10 dages selvisolation efter udlandsrejse. Danskerne retter sig, som vi er absolut flest, pænt efter myndighedernes anvisninger, så det virker efter min mening både meget voldsomt og overflødigt. Man behøver ikke at lovgive om alt – f.eks. ikke om den sunde fornuft.

TAG VORES INSTITUTIONER ALVORLIGT

Et flertal i Folketinget har besluttet at anlægge rigsretssag mod Inger Støjberg. Spændende om de også kan blive enige om at formulere et anklageskrift.
Jeg er ikke enig. Og det er IKKE, fordi jeg billiger det passerede. Folketinget bør klart udtrykke misbilligelse af Støjbergs fortielser og vildledning af Folketinget, men en rigsret – kun den sjette i vores demokratis historie – er efter min mening at skyde over målet….
Og jeg bliver særlig forstemt, når en gruppeformand siger, “at indlede en rigsretssag betyder ikke, at vi som politikere har besluttet, at Inger Støjberg er skyldig. [..) Det skal undersøges – og håber personligt, at hun bliver frikendt.”
Et medlem fra et andet parti, der bakker op om rigsret, skriver, at “det gør jeg IKKE, fordi jeg tror, Inger er skyldig – for det tvivler jeg på – men fordi vi skal have renset Inger.”

Hallo! Man rejser ikke straffesager for at rense den sigtede, men for at få ham dømt! De har begge misforstået Rigsretten som institution. Folketinget – og dermed hvert enkelt MF’er – er anklagemyndighed. Det er for stor en kanon at trække frem – 15 af Højesterets dommere og et trecifret millionbeløb – for bare at få renset luften eller være politisk korrekt.
Jeg synes helt ærligt, at dem, der støtter en rigsretssag med denne type argumenter, omgår institutionerne i vores demokrati med en helt ulidelig lethed.

– Meld dig ind i netværket HER

Hold tinget åbent

Statsministeren har (igen) bedt Folketinget om at skrue ned for det politiske arbejde p.g.a. Covid-19. Fair nok, hvis hun ikke har travlt med at få gennemført regeringens lovforslag. En spydig tunge kunne endda mene, at det var en fordel… 🙂

Men det dur ikke, hvis tanken er at begrænse den parlamentariske kontrol med regeringen. Har sagt det mange gange før: Covid-19 er ikke en intelligent fjende, der lytter med og skifter strategi på baggrund af vores drøftelser. Også under en pandemi har vi brug for et levende demokrati.

Vil du være med i mit netværk?

Gør mig klogere

Jeg er gennem mine mange år i politik blevet præsenteret for utallige regneark, der skulle kunne fortælle mig, hvordan danskerne er, hvad de mener - og hvad de går op i. Men intet har gjort mig klogere, end at høre fra folk, når jeg har mødt jer på gader og stræder, på løbeture og til foredrag.

Vær med til at forme politik

Hvis du allerede ved, hvad jeg står for - og har holdninger, der flugter med mine grundlæggende værdier, vil jeg gerne have dig med i et nyt netværk, hvor vi forpligter hinanden på en samtale om folkestyre fremfor folkestyring og rigtige løsninger fremfor symbolpolitik.

Når du tilmelder dig, udfylder du hvad du især har interesse for - så jeg kan invitere dig til relevante webinarer eller samtaler om konkret politik.

Vil du kun modtage mit nyhedsbrev

Har du bare har lyst til at følge mit politiske virke - uden at deltage i det forpligtende netværk, kan du tilmelde dig mit nyhedsbrev her: